Csőtörés elhárítás - bemérés és javítás hatékonyan

cssőtörés elhárítás - csőcsere

Egy háztartásban számtalan költség merülhet fel. Vannak gyakori és esetenként előforduló pénznyelő vendégek az életünkben. Szerencsés esetben a vízvezeték szerelőt nem látjuk gyakran, de időről-időre mindenkinél előfordulhatnak kisebb-nagyobb problémák, ezért érdemes betárazni a legjobb szakember telefonszámát, mert az ördög nem alszik.

Az azért aránylag ritka, hogy annyira elhanyagoljuk a vízvezetékeinket, hogy azok széttörjenek, viszont nagyon sokan vásárolunk lakást, házat, ahol az előző tulaj nem vigyázott a csövek épségére vagy éppen már olyan öregek, hogy halaszthatatlanná vált a cseréjük. Ilyen esetben nagyon gyorsan megismerkedünk a csőtörés keresés, csőtörés bemérés és csőtörés elhárítás fogalmával. Emellett sokkal kisebb bajok miatt is szükségünk lehet a vízvezeték szerelőre. Szinte minden ember vissza tud emlékezni olyan pillanatra, amikor a párja, gyermeke esetleg ő maga véletlenül olyat eresztett le a lefolyón, amit nem kellett volna. Ennek, szerencsétlen esetben az a vége, hogy eldugul a cső és bár vannak házi praktikák erre, gyakran szakemberre kell bízni magunkat.

Az internet és a google a jó barátunk

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor várja, hogy lemenjen a víz a kádban vagy a mosogatóban és nem történik semmi. Sokszor egy jó minőségű lefolyótisztító elegendő az üdvösséghez, de vannak helyzetek, amikor szakember segítségét kell kérnünk. Érdemes az interneten elkezdeni a keresést. Nekiindulhatnánk mindenféle kisokosok segítségével is, de mire felhívunk 4-5 mesterembert és elmagyarázzuk a problémánkat, árajánlatot kérünk, már el is röppent párezer forint. Sokkal okosabb megoldás „fellapozni” a google-t és kényelmesen, semmitől és senkitől sem zavartatva nyugalomban átnézni az egyes cégek kínálatát, referenciáit, árait. Akár fél óra alatt 10-15 céget össze tudunk hasonlítani és így biztos, hogy amikor felemeljük a kagylót, akkor a túlsó oldalon a számunkra legmegfelelőbb vízvezeték szerelő veszi majd fel a telefont. Amennyiben Budapesten vagy a környékén lakunk, kicsit egyszerűbb a helyzetünk, mint vidéken. Ugyanis a fővárosunkban rengetegen hirdetik magukat és ezért azt is ki lehet jelenteni, hogy árverseny is kialakult. Ami mint mindig, a szolgáltatást igénybevevőnek a legjobb.

Ezekben tud segíteni egy vízvezeték szerelő

A vízvezeték szerelés egy komoly szakma ezért fontos, hogy jó ember kezébe adjuk a megoldandó problémát. Egy jó vízvezeték szerelő palettája igen széles. A tejesség igénye nélkül, ha a most következő probléma bármelyikével állunk szemben, akkor máris nyugodtan tárcsázhatjuk őket.

Vízvezeték szerelő kompetenciája:

csőtörés megkeresése, bemérése, elhárítása, ólomcsövek cseréje

kerti csap, fagycsap, golyóscsap cseréje, javítása

csaptelep, csap szerelése

mosogatógép, mosógép beszerelése, bekötése, üzembe helyezése

WC tartály beszerelése, cseréje, javítása, karbantartása

vizes helységek felújítása

zuhanyzó, kád beépítése, cseréje, szerelése

mosdó-kagyló cseréje, beépítése

lefolyó szerelése, dugulás elhárítás

vízszivárgás vizsgálata

vízkő felszámolása

Ez a lista semmiképp sem számít teljes körűnek, de valamennyire képet ad arról, hogy milyen esetekben érdemes szakembert hívni. Most pedig két témakört egy kicsit tüzetesebben is bemutatunk. Az egyik a csőtörés bemérése lesz műszerrel, a másik a dugulás elhárítás kérdése.

vízszivárgás bemérése

Műszeres csőtörés vizsgálat

A csőtörés nem egy olyan dolog, amelyet elszabad ódázni. Amikor arra gyanakszunk, hogy ezzel álunk szemben, akkor azonnal kérjük vízvezeték szerelő segítségét, mert a probléma pillanatokon belül eszkalálódhat és annak a elhárítása egyre több és több pénzünkbe fog kerülni. Miután megérkezik a szakember, első körben beméri a csőtörés pontos helyét. Szerencsére ma már nem szükséges szétbontani a legtöbb esetben a falat, csempét, mert a technika itt is a segítségünkre sietett.

Elektroakusztikus hibahely kereső: ezzel a módszerrel a csőtörés által keltett zajt lehet kiszűrni és ezáltal pontosan meghatározni a probléma helyét. Ez a 21. századi hi-tech eszköz a csőből kilépő víz által keltett hanghullámokat érzékeli és ez alapján határolja be nagyon pontosan a csőtörés helyét.

Korrelációs vizsgálat: ezzel a vizsgálattal két pont közti hibának a helyét lehet meghatározni. Vízvezetékek, illetve egyéb nyomás alatt lévő rendszereknél alkalmazzák. A csőtörés helyén a kilépő víz hanghullámokat gerjeszt és ezt méri, majd továbbítják rádiós összeköttetés révén a bemérési helyeken elhelyezett rezgés érzékelők. A központi egység pedig összeveti a két oldalról érkező jeleket (korreláció) és azok késleltetési idejéből, a távolságból és a terjedési sebességből kiszámolja a vízszivárgás pontos helyét, amely után a vízvezeték szerelő nagyon gyorsan megszüntetheti a problémát.

Jelzőgázas vízszivárgás kereső: ezt a módszert kizárólag kis vízveszteségeknél szokták alkalmazni. Ennek a lehetőségnek a legnagyobb előnye, hogy akkor sincs elveszve a szakember, ha nem ismeri pontosan a földben lévő vízvezetékek nyomvonalát. A bemérés során a vezetéket feltölti jelzőgázzal, majd a hidrogén a csőtörés helyén kilép a földfelszín felé törve. Utána már csak annyi a dolga a szerelőnek, hogy a hidrogént érzékelni képes géppel megnézi, hogy a földből honnan szivárog a hidrogén, amely a tulajdonságainak köszönhetően könnyedén tör fel és mutat utat. Nem minden esetben lehet azonban ezt a módszert alkalmazni. A falban felfelé haladó vezetékek esetén ugyanis a gáz a csővel párhuzamosan fog felfelé szökni.

Nyomvonal keresés: ezt a technikát főképp építési területek feltérképezésére szokták használni, mielőtt a földmunkák a kezdetüket vennék rajta. Ezzel minimálisra csökkenthető a kellemetlen és váratlan és nem utolsósorban akár balesetveszélyes helyzetek kialakulása. A nyomvonalkereső ugyanúgy, mint a többi készülék, rendelkezik egy adó és egy vevő részegységgel és ezek segítségével határozza meg szinte bármilyen vízvezetékrendszer nyomvonalát.

Duguláselhárítás

A dugulás már egy sokkal gyakoribb vendég a háztartásokban. Eldugulhat egy csomó minden otthonunkban. A mosogató, a mosdó, a wc, a kád, a zuhanytálca, a padlóösszefolyó és a légkondicionáló kondenzvíz valamint eső vezetékek. Amit mindenképp érdemes észben tartani azaz, hogy ha a dugulás már megtörtént és nem segítettek a házi praktikák, akkor nem szabad várni a megoldással, mert napok, hetek alatt az amúgy kis probléma hatalmasra nőhet és ez a végső számlám is meg fog mutatkozni.

A legtöbb duguláselhárító szakember pontosan meg tudja mondani, hogy mennyi lesz a munkadíja így nem kell tartanunk a rejtett költségektől. Már a honlapokon is találunk hozzávetőleges árat, amelyekkel azért már lehet kalkulálni, de a végső árat a probléma feltérképezése után lehet meghatározni. Ma már mindenki modern eszközökkel dolgozik ezért a költségek a korábbiakhoz képest mérséklődtek, hiszen a legtöbb esetben már nem kell kibontani a falat, csempét ahhoz, hogy a problémát meg lehessen oldani.