Víz- gáz és fűtésszerelés: tevékenységek és árak

Víz, gáz és fűtésszerelés szerszámok

Szeretjük a meleget. Szükségünk van a radiátorra, és a meleg vízre. Mivel a központi fűtéses rendszer a víz felmelegítésén alapszik, már érthető, hogy a fűtésszerelőt miért nevezik víz- gáz és fűtésszerelőnek. A két terület ugyanis szorosan összefügg. Ha rendellenességet tapasztal a cirkó, a központi fűtés működésében, az erre a területre szakosodott víz- gáz és fűtésszerelő biztosan tudni fogja, hol keresse a probléma okát és hogyan szüntesse meg azt. Ebben a cikkünkben a vízszerelési munkákon kívül részletesen beszámolunk a leggyakoribb fűtésszerelői eljárásokról: a radiátor és konvektor cseréről, a bojler- és kazánjavításról, valamint a központi fűtésről és annak működéséről.

Fűtési rendszerek: fontos, hogy korszerű legyen!

Modern, dinamikus társadalmunkban minden háztartás igyekszik a rezsi költségein lefaragni. Minél kevesebbet kell költeni a téli szezonban a fűtésre, annál több marad a pénztárcában egyéb dolgok kiadására, mondjuk egy nyaralásra, egy vágyott cipőre vagy kabátra, vagy a gyereknek egy nyári táborra. Ma, ami megfizethető fűtési megoldást jelent, az a kazán alapú, egyenletes hőmérsékletet biztosító központi fűtés. Cikkünk utolsó részében erről bővebben is olvashat.

Zuhanytálca csere

Vízszerelési munkák a vízvezeték szerelő szemszögéből

Természetesnek vesszük, ha szépen folyik a víz a csapból. Magától értetődő, amikor a víznek köszönhetően működik a mosógép vagy éppen a mosogatógép. Akkor viszont, amikor a vizet nem használhatjuk, bizony erősen kétségbeesünk. Egyet szeretnénk csupán, hogy ismét birtokba vehessük a csapokat és tudjuk, hogy ebben csak a vízszerelő segíthet nekünk.

Mivel a civilizált társadalomban alapvető, hogy a háztartások számára rendelkezésre áll a tiszta, egészséges víz, ha gond adódik a vízvezetékekben, vagy elromlik a csap, szerelőre mégis non-stop, azonnal számíthatunk. Ő az, akire a hibabejelentést követően egy órán belül a helyszínre érkezik, hogy máris elkezdhesse a helyszíni felmérést.

Az egyik leggyakoribb vízvezeték szerelői munka, a csaptelep csere. Biztosan nem vagyok egyedül, akit már meglepetésszerűen ért, hogy kora reggel a fürdőszobában egészen egyszerűen a kezemben maradt a csaptelep. Törés, repedés során csakis azzal állíthatjuk helyre a hibát, ha kicseréljük a régit egy teljesen újra. A csaptelep mellett bizonyos időközönként szükséges még cserélni a mosdót és a szennyvíz szifont is. Idővel, a folyamatos, akár mindennapi használattal ezek az alkatrészek és speciális elemek elöregednek, és nem marad mást tenni, mint kicserélni.

Napjainkban, amikor nap mint nap megannyi kozmetikumot és kemikáliát használunk, és nem figyelünk oda kellőképpen a lefolyók helyes használatára, gyakran nézünk olyan durva dugulásokkal szembe, amiken már nem segít egy egyszerű bolti lefolyótisztító. Ott már csak a nagynyomású csatornatisztító vethető be, amivel a vízszerelő alaposan ellátja a baját a dugulásnak, éppen ezért a dugulások ellen csak a vízszerelő ismeri a valódi ellenszert. Ha problémát észlel, ne késlekedjen, hanem kérjen szakmai segítséget profi vízszerelőtől!

A radiátor és a konvektor cseréje

Nem melegít a radiátor és Ön erre azonnal kihívja a fűtésszerelőt. A szakember azonban bárhonnan is vizsgálja a dolgot, közli, hogy a fűtési rendszere olyan rossz és elavult állapotban van, hogy bizony teljes radiátor és konvektor cserére van szükség. Az ember első hallásra megrémül a dologtól és rögtön azon gondolkozik, hogy mindez számára ugyan mennyibe fog kerülni.

Tény, hogy egy jelentősebb anyagi kiadásról van szó, ugyanakkor arra is gondolni kell, hogy így legalább korszerű, energiatakarékos és új radiátorok fogják szolgáltatni a fűtést, amivel hosszú távon jelentős összeget spórolhat meg. Bármelyik fűtésszerelőtől is kér tanácsot, a szakember azt fogja mondani, hogy márpedig a gázkonvektor javítás egyenlő a radiátor cserével. Nincs mese: ezen túl kell esni, meg kell csináltatni. Radiátor cserére három esetben kerül sor közvetlen gázkonvektor javítás mellett: ha a radiátor már annyira elöregedett, hogy esztétikailag csúnya; ha nem melegít hatékonyan; vagy ha kilyukadt, azaz durván meghibásodott.

A fűtésszerelő nagyobb munkája: a bojler- és kazánjavítás

Tapasztalni fogja, hogy a műszaki tárgyak javításánál nem mindegy a márka, hogy az adott terméket melyik cég gyártja. Ha ugyanis a javítás során alkatrészcserére kerül sor, nem mindegy, hogy a fűtésszerelő honnan, milyen gyorsasággal és milyen fogyasztói áron tudja beszerezni.

A legjobb gázszerelő az a szakember, aki márkától és gyártótól függetlenül bármilyen bojler és kazánjavítási munkát elvállal. A profi szakemberre bármikor számíthat, még hétvégén és ünnepnapokon is. Mivel bojler és kazán nélkül nincs meleg víz, sem pedig kellemes hőmérséklet a lakásban, ha ezek közül bármelyik is elromlik (beleértve a konvektort és a cirkót is), azonnal gondoskodni kell ezek szakszerű javíttatásáról. Különösen igaz ez kisgyermekes családokra, hiszen a kisgyermekek hideg vízben nem fürdethetők, ráadásul a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékleten gyorsabban megfázhatnak.

A megbízható központi fűtés: jellemzői, működése

A központi fűtés napjaink egyik legmodernebb fűtési megoldását kínálja. Rugalmasan szabályozható a külső hőmérséklethez viszonyítva, a belső hőmérséklet állandó, és ami a legfontosabb, hogy mindennapi használata nagyon biztonságos. Akinek az otthonában központi fűtés szolgáltatja a meleget, annak nem kell tartania tűzveszélytől vagy szénmonoxid-mérgezéstől.

A modern fűtési rendszer motorja a kazánház, ahol a fűtésért felelős hőenergia termelődik. Előnye, hogy egy időben több helyiséget, akár az egész házat felfűti. Ez úgy érhető el, hogy a kazánházban termelődött hő valamilyen hőhordó közegen keresztül (ami lehet víz, gőz, levegő…) eljut a lakás valamennyi helyiségébe (beleértve a mellékhelyiségeket is). Központilag szabályozható a hőmérséklet és a rendszer fél órán belül eléri a kívánt hőfokot.

A központi fűtőberendezéseket a kiviteli megoldás alapján három nagyobb csoportba sorolhatjuk:

A hőhordó közeget keringtető közeg szerint beszélhetünk gravitációs meleg vízfűtésről, szivattyús meleg vízfűtésről, kisnyomású gőzfűtésről, nagynyomású gőzfűtésről stb.

A fűtési csőhálózat kiépítése szerint egycsöves, kétcsöves, alsóelosztású és felsőelosztású központi fűtőberendezésekről.

A fűtőtestek szerint pedig létezik sugárzó mennyezetfűtés és sugárzó padlófűtés is.

Valamennyi típus abban egyezőséget mutat, hogy a hőenergia a kazántestben termelődik és annak szétáramoltatására szükség van egy hőhordó közegre. Központi fűtés meghibásodásakor a gázszerelő első dolga, hogy felkutassa a probléma gyökerét és megkeresse azt a területet, ahol a hiba előállt. Konvekciós, sugárzó és légfűtési rendszerekben először a kazánház működését kell megvizsgálni, majd ezt követi a csőhálózat-rendszer és a fűtőtestek alapos átvizsgálása.

Profi műszerek és a legmodernebb eszközök segítségével ma már sokkal könnyebben és gyorsabban sikerül megtalálni a hiba okát és ezáltal a gázszerelők hatékonyabban és alacsonyabb árakon vállalják gázkészülék- és központi fűtés javítást.

Ha fűtésről, annak meghibásodásáról és javíttatásáról van szó, azzal nem érdemes várni. Azonnal szakemberhez kell fordulni. Nem szabad elfelejteni, hogyha időben szakértőhöz fordul az ember, könnyebben orvosolható a probléma. A tulajdonosnak kevesebb pénzébe és idejébe is kerül a javíttatás.