Medence, a nyári hűsítő

gyönyörű kert medencével

Legyen szó a nyári kerti munkákról, vagy egy átdolgozott napról az irodában, a medencében hűsölés mindenképpen az est fénypontjává válhat, na persze akkor, ha még odaér zárás előtt valamelyik strandra, vagy uszodába. De mivel a nyár a dolgozó emberek számára nem olyan, mint még kisdiák korukban, és a szabadság idején sem akad mindig elegendő szabadidő, így előfordulhat, hogy teljesen kimarad a nyárból a már annyira várt pancsolás.

Nem beszélve arról, hogy ha gyerek is van a háznál, akkor őket bizony kénytelen lesz úszásórára, strandra cipelni a kánikulában. Mit tehet ebben az esetben az ember? Hogyan oldhatja meg, hogy még a fárasztó munka, a dugóban töltött várakozás és a bevásárlás után is csobbanhasson egyet?

Medence a kertben - hogyan kezdjünk hozzá?

Képzelje el, hogy lágyan hullámzó, hűs vízbe márthatja a lábát! És most képzelje el, hogy mindezt otthon teheti meg! A megfelelő hely, tőke és elszántság mellett ma már viszonylag könnyen megoldható egy saját medence megépítése a kertben, de akár a házon belül is. Ahhoz tehát, hogy nekiláthasson az építésnek, először a helyet kell kiválasztani, ahol majd a medence állni fog.

A hely kiválasztása nagyon fontos lépés, hiszen a munkálatok elkezdése után már nem igazán változtathatja meg döntését a medence elhelyezésével kapcsolatban. Érdemes számításba venni a nap haladási irányát, a közelben lévő növényeket a későbbi takarítás miatt, illetve a ráláthatóságot és a környező területet is a további kiegészítők elhelyezése miatt. A földbe süllyesztett medencék esetében természetesen a következő fázis az ásás, ami sok időt, és energiát fog igénybe venni, de ilyenkor mindig gondoljon arra, hogy milyen jó is lesz majd a hűvösben pancsolni.

A betonozás elhagyhatatlan eleme a medenceépítésnek, mind a süllyesztett, és a merev falú, előre elkészített verzió esetében, hogy a medence egyenes talajon álljon. A házilag készített medencék esetében hátravan még a falazás, a vakolás és a festés, ami egy különleges medencefestékkel oldható meg, és nem éppen olcsó mulatság. Természetesen akadnak előre elkészített kerámia, műanyag vagy acélfalas, előre elkészített medencék is,a melyeket lehet közvetlenül a talajra helyezni, de a földbe is süllyeszthetők. A medenceépítés során érdemes figyelembe venni azt is, hogy a másfél méternél mélyebb, és 50 m3-nél több vizet tartalmazó medencékre már engedélyt kell kérni. Több társaság készít medencéket, általában egy vagy két fajtára specializálódva, de mivel a lehetőségek száma szinte végtelen, így inkább kitérek pár jobban ismert, kedvelt medencetípusra.

Vasbeton medence

Kedvelt formája a medencék építésének a vasbeton szerkezet, hiszen ez a forma nagy szabadságot ad a képzeletnek. A medence alakja, mélysége, mérete nem egy meghatározott formához igazodik, így a medence falai lehetnek egyenesek, vagy görbék, hajlítottak, akár különböző formák is kialakíthatóak. A méretbeli szabadság pedig nagyon szerethetővé teszi ezt a formát a strandok esetében. Persze az, hogy valaminek ennyiféle formát, és alakot adhatunk, még nem jelenti azt, hogy nem építhető belőle hagyományos úszómedence. A vasbeton alap stabil, így hosszú ideig tartós, és akár beltérire is megépíthető.

Ahhoz azonban, hogy bizonyosan tartós maradjon a medence, szüksége lesz egy statikus mérnökre, aki megtervezi a medence betonozását. Ajánlott beltéri medence esetében egy körbejárható folyosót építeni a medence köré, hiszen így az esetleges szivárgást könnyen megtalálhatja, és kezelheti, mielőtt nagyobb probléma lép fel.

A medence burkolása többféle lehet. Burkolhat mésszel, ami nehezen tisztítható, és a mész könnyedén leválhat egy idő után, viszont egyszerűen beszerezhető és elkészíthető megoldást nyújt. A műgyanta könnyen tisztítható, és több színben is kapható burkolat, viszont viszonylag drága. A helyszínen összeillesztett fóliaburkolat előnye, hogy további vízzáróságot biztosít a medencének. Természetesen csempével is burkolható a medence, de a csempe ára kifejezetten drága. Az üvegmozaik előnye, hogy a szabálytalan alakú medencék falának íveit könnyen követik, így jelentősebb helyveszteség nélkül vihető fel burkolat. Érdemes odafigyelni a csempék felhelyezésénél a ragasztó, illetve e fuga minőségére is.

Fémvázas medence

Egyre népszerűbb a manapság előre elkészített, könnyen összerakható fémvázas medence. Ahogy azt már fentebb említettem, ezeknél a medencéknél is érdemes kialakítani egy külön lebetonozott területet, ahová minden nyáron felállíthatja majd a vázat. Ez azért fontos, mert a beton felületen feltehetőleg nem lesznek olyan veszélyforrások, mint a fűben megbúvó faág, ami könnyen kilyukaszthatja a medence fóliáját. A betonalap abban is segít, hogy a medencét biztos, egyenes talajon tudhassa.

A fémvázas medencéket általában meghatározott formában, leggyakrabban kör, vagy téglalap alakban veheti meg, az árak tekintetében pedig a 30000 forinttól egészen eljuthat a 250-300000 forintig, vagy még többig, attól függően, hogy mekkora, és milyen mélységű medencét szeretne otthonra. Persze ne felejtse el, hogy a medence megvásárlása mellett további kiegészítőkre is szüksége lesz, mint a létre, a szűrő és más tisztítószerek.

kerti medence tisztítása

Tisztítás, karbantartás

Bár nagyon egyszerűnek tűnik, hogy csak felállítunk egy fémvázas medencét, és egész nyárra nem lesz több gondunk vele, ez az elgondolás sajnos nem igaz. A medencét folyamatosan tisztítani és karbantartani kell ahhoz, hogy még sok éven keresztül szolgálhassa a családot.Gyakori problémát jelent a medencében elterjedő alga, ami a kék vizet zöldre festi. Ezt különböző vízszűrő berendezésekkel megelőzhető. A vízszűrő előnye, hogy forgatja is a vizet. A vízszűrők mellett a legtöbben vegyszerek segítségével távolítják el a makacs algát, de az algásodás ellen megfelelő a só használata is.

Az uszodákban mindig érezhetjük a klór szagát, ami fertőtlenítésre alkalmas és használatos szer. Megöli a baktériumokat, feloldja az izzadságot és a kozmetikai szereket, amik amúgy szennyeznék a medence vizét. A klór azonban árthat is, ha nem megfelelő adagot használunk belőle, így érdemes alaposan elolvasni, mi is áll a dobozon, milyen adagot kell használnunk megadott mennyiségű vízhez. A túl sok klór fülgyulladást okozhat.Emellett egy háló segítségével amikor csak lehet, távolítsa el a belehullott leveleket, bogarakat.

Medencefedés

A legegyszerűbb módja talán a medencénk tisztántartásának, ha valamilyen fedőt teszünk rá, mikor nem használjuk. De a biztonsági medencetakarók például arra is jók, hogy a medencébe bucskázó gyerekeket a víz fölött tartsa. A medencefedésnek sok változata akad, természetesen a választást a funkció és a fedő ára is elősegíti. Vannak mechanikusan működő fedők, amelyek természetesen drágábbak, de a kényelmet meg kell fizetni. A medence alakjához egyedileg gyártható szolárfólia ellenálló, és árban is megfelelő. Könnyen kezelhető, egyszerűen feltekerhető anyagból készül.

A redőnylamellás medencetakarók előnye szintén a könnyű használhatóság, de a víz könnyen a lamellák fölé kerülhet, ami sokszor azok kicseréléséhez vezet, ami nem olcsó mulatság. A téli medencetakarók pedig a medence teljes lezárására alkalmasak a hideg, téli időszakban.