Tegyük méltóságteljessé szeretteink utolsó földi métereit

hívjon profi sofőrt

A haláról, az elmúlásról senki sem szeret beszélni. Sokszor, már csak ha rágondolunk, megborzongunk. Aztán egyszer csak ott állunk és megtapasztaljuk, hogy milyen érzés az, amikor egy kedves ismerősünk, barátunk, családtagunk elmegy és mi semmit sem tehetünk ez ellen. Bármennyire nehéz kimondani, az elmúlás az élet része és lehetne rá másképp is nézni. Elmúlni csak az tud, amely előtte élt. És milyen szerencsés az, akinek megadatott, hogy élhessen!

Az elmúlás elfogadása

Különböző kultúrákban eltérően ítélik meg a halált. Nálunk itt Európában hagyományosan depresszív, szomorú attitűd öleli körül az elmúlás fogalmát. Míg a világ egyes részein, ha nem is kitörő örömmel, de mindenesetre megnyugvással fogadják az elkerülhetetlen eljövetelét. Persze egy kisgyermek tragédiája az nem csak nálunk, hanem mindenhol felfoghatatlan, hiszen az ő életerejének a kihunyása összeegyeztethetetlen magával az élettel. Ugyanakkor ez is néha életünk részévé válik. Amennyiben nagyon szerencsések vagyunk, akkor minket elkerülnek a legveszedelmesebb tragédiák, de közvetetten nincs olyan ember, aki ne kerülne kapcsolatba a halállal élete során. Ezt pedig meg kell tanulni feldolgozni, mert ha nem tesszük,magunkat tesszük tönkre..

Hamvasztás vagy koporsó?

Az emberek fejébe él egy kép. A koporsós temetés méltóságteljes, fantasztikus megemlékezés, amelyet mindenki megérdemelne. Így lehet tisztességben, méltóságban elbúcsúzni valakitől. Ezzel szemben a hamvasztás egy biológiai folyamat, amely során a krematóriumban elégetik az egykor élő testet és ezzel szinte megcsúfolva vetnek véget földi életének. Ez pedig hatalmas butaság. Mert az, amit elégetnek, az már csak egy test, a lélek kiköltözött belőle és átszállt belénk. Valójában a hamvasztás semmilyen módon nem alázza meg az elhunytat.

A hamvasztásnak emellett technikai előnye is van. Ahogy nő az emberiség létszáma, úgy csökken a még koporsós temetésre alkalmas helyek száma. Sőt, lassan már értékes életteret vesznek el a koporsók az élőktől. Ezért hamarosan az is elképzelhető, hogy a világ számos pontján megszűnik a koporsós temetés és felváltja azt a hamvasztás. Mert a hamu sokkal kevesebb helyet foglal, ha meg szétszórják, akkor az visszakerül a természetbe. Arról nem beszélve, hogy egy gyönyörű urnában magunkhoz is vehetjük. Emellett a hamvasztás sokkal higiénikusabb és takarékosabb megoldás, mint a koporsós szertartás.

A hamvasztás folyamata

A hamvasztás menete

Magyarországon ma tizenöt krematórium, magyarosabb nevén hamvasztó üzemel. Az igény egyre nő, ezért a jövőben várható ezeknek a számának a növekedése. Ennek csak egyik oka a koporsós temetkezés háttérbeszorulása. Talán az egyik legfőbb indok, a hamvasztás költsége, amely töredéke annak, amit egy koporsós szertartásért kell kifizetni.

A hamvasztás előtt a kemencét felfűtik, ez 3-4 órát is igénybe vesz. Ezután, a hamvasztó-mester ellenőrzi, hogy a 700-900 fokosra fűtött kemence padozata teljesen tiszta és betolja az elhunytat. Nagyon fontos, hogy a koporsón feltüntettet hamvasztási sorszám, a koporsóban elhelyezett éghetetlen lapkán lévő hamvasztási sorszám és a végtagcédulán szereplő adatoknak egyezniük kell a Halottvizsgálati Bizonyítványon szereplő adatokkal. Ezt elektronikusan is rögzítik. Egy hamvasztás során mindig két hamvasztó-mester van jelen. Ennek tűz és balesetvédelmi okai vannak.

A hamvasztást magát nagyon modern gépek végzik és így a test alig hatvan perc alatt porrá hamvad. A hamvasztás akkor sikeres, ha az összes szerves anyag elhamvadt és kizárólag az izzó csontváz maradt épen. A folyamat végén a kemencét visszahűtik 700-800 Celsius fokra és elkezdődik a kikezelés. Ez alatt a hamvasztó-mester kinyitja a kemencét és megkeresi az éghetetlen lapkát, majd a megmaradt csontokat lapáttal áthúzza a kemence végében található hűtőszekrénybe. Ott fél óra alatt lehűtik a csontokat, amely utána egy őrlőedénybe kerül (kokilla).

Ezt követően az őrlőedényt a csontőrlő malomba helyezik és a csontokat hamuvá őrlik. Ezt helyezik bele az urnabetétbe, amelyre előzőleg felvezették az elhunyt összes fontos adatát. Végül az urnabetétre ráforrasztják annak tetejét, így hozva étre a légmentes záródást. Fontos, hogy az urnabetét nem lehet 3 literes űrtartalmúnál kisebb.

Szórási lehetőségek

Hamvak szórása a temetőben: napjainkban egyre inkább megnőtt az igény az efféle szertartásra. Ennek sajnálatos módon a legfőbb oka anyagi megfontolásból ered. Hiszen szórás esetén nem kell később sírkőállítási költségekkel, magas koszorú számlával, illetve sírgondozási díjjal számolni. Persze az sem ritka, hogy maga az elhunyt korábban úgy végrendelkezett, vagy tett olyan kijelentéseket élete során, amelyből egyértelműen kiderült, hogy azt szeretné, ha szétszórnák a világban a hamvait.

Budapesten három temetőben szórhatjuk szét szeretteink hamvait. Az Újköztemető, az Óbudai Temető és a Fiumei úti Sírkert alkalmas erre, ám télen egyedül az utóbbiban van lehetőségünk erre.

Hamvak szórása templomban: nem is nagyon lehet elképzelni szentebb, meghittebb helyet, szeretteinktől való elbúcsúzására, mint Isten háza. Az elhunyt hamvait ilyenkor a kiválasztott templom altemplomában helyezik végső nyugalomra meghitt szórási szertartás keretein belül. Ezt a megoldást azért kedveik sokan, mert az altemplomok mindig gondozottak, mindig friss virág fogad minket, ráadásul rugalmas nyitvatartási idejük révén, szinte bármikor látogathatóak.

Hamvak szórása a Dunába: Itt sokan fel szoktak szisszenni, hiszen szerintük nem higiénikus a hamvak Dunába szórása, ám őket megnyugtathatjuk. A hamvak természetre gyakorolt hatása egyenlő a nullával. Többet ártunk, ha egy szál csikket beledobunk a folyóba, mint 100 hamvasztási szertartással, amelynek a végén az urnát a vízbe bocsátják.Mennyibe kerül? Anélkül, hogy árháborúba kezdenénk, azt kijelenthetjük nyugodtan, hogy a hamvasztásos szertartás az összes esetben a koporsós változat költségeinek a felét sem éri el.

Kisállat hamvasztás

Minden gazdi életében eljön az a pont, amikor búcsút kell vennie kedvencétől. Ez lehet az állat kora révén, de sajnos gyógyíthatatlan betegség miatt is. Mostanában egyre gyakoribb az olyan kérés, hogy a gazdi a kedvencének is meg szeretné adni a neki járó végtisztességet. Ebben az esetben ugyanúgy járnak el a hamvasztók, mint az embereknél. Nagyon fontos megjegyezni, hogy minden esetben egyedi hamvasztásról beszélünk. A kedvencünket maximális odafigyeléssel, törődéssel hamvasztják el.

A kisállat hamvasztás az ország teljes területén igénybe lehet venni és mivel az eljárás teljesen zaj, füst és szagmentes, a tulajdonos meg is várhatja azt. Egy nagyobb testű kutyust 3 óra, egy cicát 1,5 óra alatt hamvasztanak el. Ezt követően a gazdi megkapja egy légmentesen lezárt urnába zárva kedvence hamvait, amelyet hazavihet magával. Emellett mobilhamvasztásra is van lehetőség. Ilyenkor egy speciálisan kialakított autóval érkezik a hamvasztó mester a helyszínre és a saját környezetben hamvasztja el az állatot.

A halálról, az elmúlásról nehéz beszélni, mert nehéz elfogadni. Ám ez nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy szeretteinktől, vagy éppen kis kedvencünktől méltó búcsút vegyünk és az utolsó földi méterei után is jó és boldog szívvel gondoljunk az együtt eltöltött évekre. Mert ne felejtsük el, hogy a halálkor csak a test hal meg, a lélek az tovább él bennünk és erősít minket.