Duguláselhárítás mesterfokon

duguláselhárítás bontással

A duguláselhárítás elég költséges szolgáltatás, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni a megelőzésre, máskülönben igen sokba fog kerülni, főleg, ha bontás nélkül nem javítható. A következőkben átnézzük, hogy mit érdemes tenni azért, hogy ne alakuljon ki dugulás, valamint azt, hogy hogyan lehet nekilátni a duguláselhárításnak házilag.

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor várja, hogy lemenjen a víz a kádban vagy a mosogatóban és nem történik semmi. Sokszor egy jó minőségű lefolyótisztító elegendő az üdvösséghez, de vannak helyzetek, amikor szakember segítségét kell kérnünk.

Mitől alakul ki a dugulás a csatornarendszerben?

Legtöbbször nem a tulajdonos az oka a dugulásnak, hiszen ami lemehet a csatornán, annak le is kéne mennie. Ám sokszor különféle szerkezeti hibák (rossz lejtés, túl vékony cső stb..), esetleg túlzott mosószerhasználat vezet a duguláshoz. Persze az emberi tényezőt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Nemegyszer különféle idegen tárgyak miatt alakul ki a dugulás. Ez általában figyelmetlenségből következik be, vagy az „elkövető” egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy az adott dolog nem a csatornába való. Szerencsére Budapesten rengeteg szakember található, akik versengenek a munkákért, ezért az árak is elfogadhatóak és ami a legfontosabb, hogy sok esetben fix áron dolgoznak. Ráadásul a legtöbben akár 1-2 óra alatt a helyszínre tudnak érni és újabb max. 1 óra alatt már meg is szüntetik a dugulást. Sőt nem egy esetben a nyugdíjasoknak, diákoknak és nagycsaládosoknak kedvezményt is nyújtanak a listaárból.

Amit mindenképp tudni érdemes. Amikor észleljük, hogy eldugult bárhol a lefolyó, ne halogassuk a duguláselhárítást, mert a lokális probléma nagyon hamar „globálissá” nőheti ki magát és ennek a pénztárcánk látja kárát.

duguláselhárítás bontással

Duguláselhárítás bontással és bontás nélkül

Régebben nagyon sokszor szét kellett bontani az adott területet, ahhoz, hogy a szakember el tudja hárítani a csatorna, a lefolyó dugulását. Ma már azt lehet mondani, hogy az esetek 90-95%-ban a dugulás elhárítását meg lehet úszni mindenféle bontás nélkül. Ebben hatalmas szerepe van a technika fejlődésének. A duguláselhárító ma már, jóval modernebb eszközökkel van felszerelve, mint mondjuk akár 10 éve. Ipari kivitelű kézi és gépi spirálok, szívó-nyomó pumpa, speciális motoros csőtisztító, nagynyomású kompresszoros mosató, Woma rendszerű csatorna mosató, illetve kamera is az arzenál részét képezi. Legyen szó, bármilyen dugulásról, csak a végső esetben folyamodnak bontáshoz, viszont akkor azért, mert az elkerülhetetlen.

Nagy ritkán nem lehet kikerülni a bontást. Ez persze több kényelmetlenséggel és megnövekedett költségekkel is jár. Bontást akkor javasol a szakember, ha mondjuk a szennyvízelvezető rendszer eltört, vagy olyan mértékű a sérülése, amelyet nem lehet orvosolni. Ilyenkor a duguláselhárító mindenképp csőcserét javasol. Ebben az esetben a javítás költsége össze sem hasonlítható azzal, amikor nem kell megbontani a területet. Ezért is próbálják a szakemberek minden eszközzel elkerülni ezt a beavatkozási módszert.

Leggyakrabban a fürdőszobában van gond

A legtöbb dugulást a fürdőszobában kell elhárítani. Ennek egyszerű oka van. Egyrészt a WC-be sokszor oda nem illő dolgokat dobálunk, másrészt az emberről lejövő haj és szőr tökéletes alapja egy dugulási folyamat beindításához a kádban, zuhanyzóban. Persze nem észlejük rögtön a bajt, de amikor már megtörtént akkor házilag már nem sok mindent tehetünk. Gyakran bajlódunk a mosdókagyló, a kád, illetve a zuhanyzó lefolyójával. Bármi is legyen a gond, a duguláselhárítást minden esetben fertőtlenítés és szagtalanítás követi, hiszen a fürdőszoba higiéniája a legfontosabb.

Duguláselhárítás házilag

Bármikor mikor eldugul valami a háztartásban és mielőtt kihívnánk, vagy csak tárcsáznánk a duguláselhárítót, érdemes néhány házi praktikát kipróbálni. Mert lehet, hogy pár száz forintból orvosolható a probléma.

A szódabikarbóna nagyon hasznos ellenszer a dugulásra. Jó a vízkő ellen, a kisebb dugulásokat is szépen feloldja. Öt evőkanálnyit kell elkeverni 2 liter vízben, majd ezt felforralni és beleönteni a lefolyóba. Az esetek nagy részénél ez a módszer megoldja a problémát. Ezt a műveletet érdemes havonta elvégezni, ez a legjobb módja a megelőzésnek. Sőt, az ecetes-szódabikarbóna még jobb megoldás lehet. Mert nem csak a dugulást szünteti meg, hanem fertőtlenít és szagtalanít is. Öntsünk a lefolyóba félpohárnyit, majd öntsük ré az ecetet. Ezután várjuk meg, míg abbamarad a habzás és jól öblítsük át forró vízzel. Majd öt perc várakozás után még egyszer mossuk át az egészet hideggel. Amennyiben nincs szódabikarbónánk, használjunk sütőport, de ekkor dupla mennyiséget.

A só is tökéletes eszköz lehet. Öntsünk félpohárnyit a lefolyóba, majd forró ecetből kétpohárnyit rá és ezt öblítsük le forró majd hideg vízzel. A harmadik szer, a bórax, amellyel többek között duguláselhárításra is alkalmas. Egy tölcsér segítségével juttassunk félpohárnyi bóraxot a lefolyóba, majd 2 pohárnyi forrásban lévő vizet. 15 percet hagyjuk hatni majd mehet rá a forró víz öblítés gyanánt.

Jó tanácsok, hogy megelőzzük a bajt

Érdemes egyszerű, átlátszó színű mosogatószert használni, mert a balzsamos, kézkímélő fajták könnyebben okoznak dugulást a rendszerben.

Váltogassuk a tablettát és a folyékony mosogatószert a mosogató gépünkben.

A WC-csészét sokan szemetesnek használják és mindenféle ételmaradékot pakolnak bele, mi sose tegyük mert nagyon könnyen dugulást idézhetünk elő. Persze a pumpa kisegíthet minket a bajban, de ha az már nem megoldás, akkor sokba kerülhet a probléma megszüntetése.

Felejtsük el a műanyag WC-illatosítót, mert ezek könnyen leválnak a WC faláról és hatalmas dugulást tudnak okozni. Ennél sokkal jobb megoldás az öntapadós (de nem műanyag) változat.

És végül utoljára, de egyáltalán nem utolsó sorban. Havonta, ecetes forró vízzel öblítsük át a rendszert, mert így úszhatjuk meg legkönnyebben a dugulást.

Összességben elmondható, hogy amikor a dugulást észleljük, előbb érdemes megpróbálkozni a fent vázolt házi praktikákkal, mert sokszor azok is orvosolni tudják a kialakult helyzetet. Amennyiben ezek nem válnának be, akkor érdemes megkeresni egy szakembert. Ilyenkor egyszerűen rákeresünk a duguláselhárításra és máris több tucat ezzel foglalkozó duguláselhárító oldalát kapjuk meg eredménynek. A legtöbb oldalon árakat is találunk, így könnyedén össze tudjuk vetni egymással őket. Miután megoldódott a probléma, ne tegyük ölbe a kezünket, mint aki jól végezte a dolgát, hanem fogadjuk meg a szakember összes tanácsát, hiszen jó eséllyel beszélni fog a megelőzés fontosságáról. És őszintén mikor járunk jobban? Akkor, ha félévente ki kell hívni őt valamilyen dugulás miatt vagy akkor, ha havonta rászánunk 20 percet, félórát arra, hogy a vezetékeket karbantartsuk és megelőzzük a nagyobb bajt?