Napelem: a jövő energiája

cssőtörés elhárítás - csőcsere

Az elmúlt két évszázadban több energiát használt fel az emberiség, mint előtte összesen. Ezt a fajta kizsigerelést nem lehet sokáig büntetlenül folytatni, ha csak nem sikerül egy olyan forrást találni, amely korlátlanul áll a rendelkezésre.

Teljesen mindegy, hogy milyen energiaforrásról beszélünk, szinte az összes jelenleg tömegesen igénybevettről elmondható, hogy belátható időn belül elmondhatjuk róla, hogy egyszerűen el fog fogyni. A természet nem tudja olyan gyorsan reprodukálni, mint ahogyan az emberiség azt mohón felhasználja. Azok az energiaforrások, amelyeket most hasznosítunk, sok millió év alatt alakultak ki és ha egyszer elfogynak, mindenki vakargathatja a fejét. Ám az ember nem csak felelőtlen, hanem felelősségteljes is tud lenni még akkor is, ha ehhez anyagi érdeke is fűzi. Így jutottunk el oda, hogy jelenleg dollármilliókat költenek megújuló energia felkutatására, tökéletesítésére.

Mi is az a megújuló energia

A megújuló energia egy olyan közeg, természeti jelenség, amelyből energia nyerhető ki, ráadásul folyamatosan rendelkezésre áll és jelentősebb emberi vagy környezeti beavatkozás nélkül pár év alatt újratermelődik. Az újratermelődés a kulcs, hiszen olyan energiákra van szükségünk, amelyek el tudják viselni azt a terhelést, amelyet a most már több mint 7 milliárd ember jelent.

Ezek az energiaforrások teszik lehetővé azt, hogy fenntartható legyen a fejlődés, miközben nem romboljuk a környezetünket. Ezzel totálisan szemben állnak a nem megújuló energiaforrások. Mind a kőszén, mind a földgáz és kőolaj korlátozottan áll a rendelkezésünkre, ráadásul használatukkal tovább süllyedünk a levegőszennyezettség, a vízszennyezés és az üvegházhatás mocsarába. Nem beszélve arról, hogy a globális felmelegedés záros határidőn belül akár megoldhatatlan probléma elé is állíthat minket.

A legfontosabb megújuló energiaforrások

Szélenergia: jelenleg ez egyke a legdinamikusabban fejlődő „iparágnak”. Európában és az USA-ban is hatalmas népszerűségnek örvend. Globálisan pedig évről-évre 20%-kkal növekszik a szél által termelt energia mértéke.

Vízenergia: a vízenergia nagyon tiszta energiaforrás. A világ vízerőműveinek összteljesítménye nagyjából 715,000 MW, amely a Föld elektromos igényeinek a 19%-nak kiváltására alkalmas.

Napenergia: a napenergia egyike a legnépszerűbb megújuló energiának, melyet a Földet érő napsugárzásból nyerünk ki. A napenergiát már most számtalan módon használjuk ki. Rengeteg elektromos készülék már képes napenergiával működni, nem beszélve a naperőművekről, vagy a napelemmel működő háztartásokról.

Biomassza: a Földön található összes élőlénynek a tömege. A növények, termések és melléktermékek, valamint növényi és állati hulladékok energetikailag való újrahasznosítását jelenti. Ezzel a fosszilis tüzelőanyagokat tudjuk kiváltani, ráadásul ezek jó eséllyel egy éven belül újratermelődnek, amely a fenntartható fejlődés és takarékos energiagazdálkodás alapja. Biomasszából készül többek között a bioetanol.

Geotermikus energia: ezt az energiát a Föld belső hőjéből nyerjük. A geotermikus energia korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésünkre, ugyanakkor a termálvizeink már nem számítanak kiapadhatatlan forrásoknak. A kitermelése aránylag olcsó, de ami még fontosabb, hogy a levegőt nem szennyezi. A geotermikus energia legnagyobb felhasználója Spanyolország, de hazánk sem szégyenkezhet, hiszen számtalan termálfürdő használja ki a geotermikus energia adta lehetőségeket.

új mosogatógép

A napenergia és annak hasznosítása

A napenergia a napban végbemenő magfúziós folyamatok során felszabaduló energia, amely 70-80 MW/m2 erősségi energiaként éri a földfelszínt. Az energia sűrűsége pedig átlagosan 1367 W/m2. Tehát évente több mint 200 milliárd GWh sugárzási energia jut a földre, amely nagyjából a 2500 szorosa annak az energiának, amelyet mi egy év alatt felhasználunk. Most pedig jöjjön egy teljesen hihetetlen adat is, amelyet a két szám hányadosából bárki kikalkulálhat. Földünk teljes energiaszükségletét három óra napsugárzás képes lenne fedezi egy teljes évig.

Ám a légkörben megbújó vízpárának és jégkristályoknak köszönhetően a földfelszínt ténylegesen elérő energia mindössze 1000 W/m2. Ez persze nem gond, hiszen bármennyire is jó lenne sokkal több energiát kinyerni, az emberi szervezet nem bírná a megpróbáltatásokat. Európában a napi átlagos sugárzási energia 2.2-4.8 kWh/ m2nap.

A napenergiát ma még megközelítően sem használjuk ki annyira, mint kellene, pedig előnyei elévülhetetlenek. A napenergiát napkollektorok és napelemek segítségével tudjuk hasznosítani, ám jelenleg még bántóan kevés, alig néhány százaléknyi energiát nyerünk így. Ezért a labda a jövő nemzedék térfelén pattog, hogy záros határidőn belül ezt az arányt olyan szintre emeljék, amely már nagyon komoly pozitív hatást gyakorol planétánkra.

Persze vannak előirányzott célok. Az Európai Unió például 2050-ig az energiaszükséglet 60%-át szeretné megújuló energiákból fedezni. Mi magunk sem vagyunk rossz helyzetben. Magyarországon minden adott ahhoz, hogy hatalmas megújuló energia felhasználókká váljunk, de egyelőre még nálunk is csak gyerekcipőben jár a kezdeményezés.

A napelemes rendszerek előnyei:

A napenergia korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésünkre. Igazából a gondot jelenleg pont az okozza, hogy annak az erősségével nem tudunk sokszor mit kezdeni, vagyis kizárólag a földfelszínen tudunk bekapcsolódni a folyamatba. Igaz, így sem járunk rosszul, mert már felhős időben is elő tudunk állítani például elektromos áramot. Ráadásul az akkumulátorok megjelenése óta már most több napra elegendő energiát tárolhatunk, amely bármikor felhasználható.

A napenergia az egyik legtisztább energiaforrás. Nincs káros anyag kibocsátás, nem terheli a környezet, az emberi szervezetet sem. Így nem csak költséget és hagyományos energiát spórolhatunk vele, hanem eközben még a környezetünkre is figyelhetünk.

Egyszer kell kiépíteni a rendszert, mert a karbantartási költsége alacsony. Ennek legfőbb oka, hogy a rendszerben nincsenek forgó, elkopásra hajlamos egységek. Egy napelemes rendszer 20-30 évet gond nélkül hibátlanul végigszolgál, így garantálva a sok százszoros megtérülést.

a beépített napelemes rendszer növeli az ingatlan értékét és ez a jövőben csak fokozódni fog.

Magyarországon a napsütéses órák száma átlagosan 2000 óra körül van éves szinten, amely szintén egy komoly érv a napelemes rendszer kiaknázására.

A napenergia a világon bárhol előállítható, hiszen a nap mindenhol süt valamikor, ráadásul szállítni sem kell, így a közvetett energiafelhasználás is minimális.

Biztonságod ad, hiszen a megléte nem függ semmilyen készlettől, valamint ha kifogyunk a fosszilis energiahordozókból, akkor sem kell pánikolnunk. Nem beszélve arról, hogy teljesen védve leszünk a különféle áremelésektől, mert a napenergia nem függ a nagy multinacionális cégek gazdasági érdeküktől.

A napenergiát elnyelő és átalakító panelek ára meredeken csökken. Mintegy 3-4 év alatt 30-40%-kkal csökkentek az árak. Ráadásul jelenleg számtalan pályázaton lehet pénzt nyerni efféle korszerűsítésre, így akár 2,5 év alatt megtérülhet a teljes befektetés, utána pedig már csak „profitot” termel a számunkra.

A napelemes rendszer telepítése

Pár éve még szinte űrtechnológiának számítottak a napkollektorokkal felszerelt ingatlanok, ma már megszokottá váltak. De legalábbis nem kapjuk fel már úgy a fejünket közel sem, mint régebben. Az elterjedésében több szempont is közrejátszik. Egyrészt az emberek sokkal tudatosabban védik a környezetet, másrészt a panelek ára, mint írtuk, komoly karcsúsításon esett át és utoljára de egyáltalán nem utolsósorban, az efféle rendszerek felépítése és üzemeltetése is sokat egyszerűsödött.

A napelemes rendszer nem pár évre készül, hanem akár generációkra ezért a legjobb, legújabb anyagokkal, eszközökkel dolgoznak a kivitelezők. Alapfeltétel az időjárásálló, tartós rögzítések és szerelések megléte. Nem véletlen, hogy kizárólag a legjobb rozsdamentes acéllal találkozhatunk ezeknél a rendszereknél. Mert a galvanizált vagy horganyzott vas 5-15 év alatt elkorrodálódik és ennek beláthatatlan következményei lehetnek.

A napelemeket szinte mindig a tetőre szerelik fel, ezért is kritikus fontosságú a szerkezet minősége. Hazánkban a 30-40 fokos dőlésszög kialakítása hozza a legnagyobb eredményt magával. Ezért például a vízszintes épületeknél úgynevezett alépítményt kell felhúzni. Természetesen ez azért megnöveli a rendszer árát, de még így is pár év alatt visszahozza az egész fáradozás az árát. A napenergia kétségkívül a jövő egyik legfontosabb megújuló energiája lesz és már most érdemes elgondolkodni azon, hogy egy egyszeri nagyobb beruházással függetleníteni tudjuk magunkat és szeretteinket az energia mennyiségét befolyásoló természeti és piaci tényezőktől.