Mosogatógép - javítás vagy csere?

cssőtörés elhárítás - csőcsere

Amikor meghibásodik a mosogatógép az első döntés, amin el kell gondolkodnunk, hogy hívjunk-e szerelőt, azaz érdemes-e javítani vagy érdemesebb inkább lecserélni egy újra. A döntésben segíthet a gép kora, hiszen egy 8-10 éves mosogatógép esetén könnyen előfordul, hogy az alkatrészek a folyamatos használat során elfáradnak, így nem lenne olcsó a javítás.

Hol vannak azok a békeidők, amikor a jó kis Hajdú mosógép, ha hangosan is, de 30 évig legalább elzötykölődött a fürdőszobánkban? Abban az időben jó eséllyel éhen haltak volna azok, akik mosógépszerelést tanultak és próbálták volna fenntartani magukat belőle. Ma azonban, egészen más a helyzet.

Tervezett meghibásodás?

Az egész világunkra az eldobhatóság jellemző. Az elektronikai termékeket úgy cseréljük lassan, mint a zoknit reggel. Ezért nem lehet minket felelőssé tenni. Az egész ott kezdődött, amikor az amúgy sok 10,000 órát üzemelő világítókörtét gyártók még az 1900-as években kartellbe rendeződtek és közösen kiötlötték, hogy hogyan lehet olyan körtét gyártani, amely max. 1000 órán keresztül üzemel. Valahol itt kezdődött el az a folyamat, amely ahhoz vezetett, hogy ma a mosó, mosogatógépeinket 6-8, tévéinket 3-6, de például az okostelefonjainkat már 1-3 éven belül cserélgetjük.

Persze vannak, akik divatból teszik, de nagyon sokszor a „tervezett” meghibásodás tol ki velünk. A tervezett meghibásodás egy létező jelenség. Nem egy nyomtatót gyártó cég külön chipet helyez el a termékében, amely bizonyos lapszám után, nincs rá jobb szó, működésképtelenné teszi azt.

A trend megállíthatatlannak tűnt nagyon sokáig, de most úgy tűnik, hogy bár az elektronikus kütyük nem haláloznak el később, az emberek mintha kezdenék megelégelni azt, hogy tényleg mindenüket kicseréljék-e nagyjából ötévente. Egyre több helyen olvasni, hallani, hogy a szerelőknek egyre több a munkájuk, mert az ügyfelek tömegével viszik hozzájuk a javításra szoruló háztartási gépeiket. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb új fogy, de emiatt a gyártóknak legyenek álmatlan éjszakái.

A háztartási gépek kényelmet jelentenek

Az ember mindig arra törekedett, hogy a saját maga életét megkönnyítse. Igazából ez az a vágy, amely előrevitte az emberiséget, ennek köszönhetőek a korszakalkotó találmányok megszületése. Ilyen eszköz az összes háztartási gép is legyen szó kávéfőzőről, palacsintasütőről, mosógépről, szárítóról, párologtatóról, mikróról, mosogatógépről. Ezek az eszközök mind-mind lehetővé teszik azt, hogy többet foglalkozzunk olyan dolgokkal, amelyek előre visznek minket, vagy örömet okoznak.

Mosogatógép te csodás…

40 éve, ha valaki azt mondja, hogy lesz olyan, hogy nem kézzel fogunk mosni, hanem lesz egy készülék, amelyet kb 5 perc bepakolni, majd kipakolni és máris van 6-8 terítéknyi tiszta edényünk, nem hiszünk neki. Ezt a mutatványt kézzel több mint egy óra alatt abszolválnánk. Nem csoda, hogy a mosogatógép bár nem is olyan rég jelent meg az emberek életében, hatalmas népszerűségnek örvend és olyan neves márkák látnak el minket velük, mint a Bosch, az Indesit, a Whirlpool, a Candy, vagy épp az Electrolux.

Ezen gyártók termékei igen jó hatásfokkal dolgoznak és a garancia révén egy ideig védve is vagyunk a meghibásodástól, de mit tegyünk akkor, ha a garancia már lejárt, a mosogatógép pedig egyszerűen nem indul? A megoldás a mosógépszerelő felhívása. Ezek a használati cikkek már elég ideje vannak piacon ahhoz, hogy találjunk képzett szakembert, akinek tudása is és alkatrésze is van ahhoz, hogy a készülékünkbe újra életet leheljen.

új mosogatógép

Új gép, vagy mosogatógép szervíz?

Amikor elromlik a mosógépünk, három választási lehetőségünk van. Amennyiben garanciális, akkor a gyártó kötelezve van arra, hogy megjavítsa a készüléket, vagy amennyiben az lehetetlen, adjon egy új cserekészüléket. Ez a legjobb eset, mert ez nekünk jó eséllyel semmiben sem kerül. Ám mit tegyünk akkor, ha már lejárt a garancia? Egy dolgot biztos ne. Ne rohanjunk azonnal valamelyik bevásárlóközpontba venni egy vadonatújat, mert az a megoldás lehet a legkényelmesebb, de egyben a legdrágább is. Könnyen lehet, hogy nem is akkora a baj és a mosogatógépnek csak egy kis ráncfelvarrásra van szüksége, amely sokkal kevesebbe kerül, mint egy csere. A mosogatógép szerelő szakember igen gyorsan rájön a gépünk hibájára és amennyiben azt aránylag gazdaságosan meg lehet javítani, akkor ajánlatot fog tenni. Nagyon fontos tudni, hogy ha látja, hogy egy újjal jobban járnánk, akkor nem fogja a javítást javasolni.

Javítani akkor érdemes, ha egy új árának a töredékéért van mód arra, hogy a működésképtelenné vált mosogatógépet pár évre ismét üzembe állíttassuk. A második lehetőség, amellyel mostanában egyre többen élnek Magyarországon, az a használt mosogatógép vásárlás. Egyre több szakember foglalkozik ezzel. Megvásárol és megjavít működésképtelen mosogatógépeket és a szakértelmével azok régi fényükben pompáznak. Ráadásul a legtöbben garanciát is vállalnak a készülékekre. Így ha esetleg ha a miénk már menthetetlen, akkor is van olcsóbb alternatíva annál, hogy újat vegyünk. Persze ez csak akkor áll, ha az új töredékéért tudjuk beszerelni a használtat

Még mindig nehéz a döntés, segítünk:

Azért, hogy egy kicsit áthatóbbá tegyük egy meghibásodás megjavításának a költségét, körüljártuk a témát és ehhez hasonló árakkal lehet számolni.

Telefonos segítségnyújtás: ingyenes, ráadásul sokszor egy akár komolynak tűnő probléma is megoldódhat anélkül, hogy szerelőre költene.

Kisjavítás: kisebb, egyszerűbb hibák orvoslása (4,000-6,000 Ft)

Általános javítás: legtöbb esetben az itt található összeggel érdemes kalkulálnunk. 4,000-12,000 Ft

Nagyjavítás: ebben az esetben szinte darabjaira kell szedni a készüléket és ennek a költsége 10,000-18,000 forint között mozog.

Nagyjából ezekkel a költségekkel kell számolni egy mosogatógép megjavítása esetén. Ezt már könnyedén össze lehet hasonlítani bármelyik áruház kínálatával, ahol mosogatógépeket lehet venni és utána mérlegelni.

Szinte bármilyen háztartási gépet megjavítanak

Kétségkívül a mosógépeknek és a mosogatógépeknek van a legnagyobb „hátországa”, ami a szakembereket illeti, de ez nem jelenti azt, hogy ha elromlana a porszívónk, mikrohullámú sütőnk vagy éppen a bojlerünk akkor azt nem lehetne megjavíttatni. Ebben az esetben is jó néhány szakember várja a hívásunkat, lakjunk akár a fővárosban, akár vidéken. Minden esetben érdemes mérlegelni a megjavítás lehetőségét. Szinte biztos, hogy az esetek döntő többségében jobban járunk azzal, mint ha azonnal berohanunk az első elektronikai áruházba és magunkhoz kapjuk a vadonatúj háztartási gépünket.