Csőtörés bemérés és elhárítás

Csőtörés a parkolóban

Egy vízszerelés sok mindent foglal magában. Legtöbb esetben legyen szakember, aki neki kezd a munkálatoknak, hiszen nem minden helyzetben egyszerű egy hiba feltérképezése. Ezek mellett az otthoni barkácsolásunk inkább többet árthat, mint használ. A vízszerelés magában foglalja a teljes vizesblokkok szerelését, ami a csaptelepek, vízvezetékek cseréjétől, a dugulás elhárításig terjed.

Mik a tipikus hibák?

Nézzük meg az öt leggyakoribb hibát, ami előfordulhat háztatásunkban:

A csepegő csaptelep, talán ez a leggyakoribb. Ebben az esetben gyakran elég csak a tömítőgyűrűt cserélni, rosszabb esetben sajnos az egész csapot muszáj.

Szivárog a víz a WC kagylóba. Szerencsés esetben, csak egy vízkő darab okozza a hibát, ebben az esetben, ha párszor megnyomjuk az öblítés gombot, elegendő megoldást is nyújthat. Ha nem járunk szerencsével, akkor az öblítővel vagy a töltőszeleppel van a gond, amit sajnos cserélni kell.

Eldugult lefolyó. A háztartásokban, talán ezzel a problémával találkozhatunk legtöbbször. Nem csak maga a dugulás okozhat kellemetlenséget, hanem az ezzel járó szagok is. Bizonyos esetekben elegendő egy pumpa, amivel elhárítható a dugulás. Ha mégsem, akkor szintén szakember segítségét kell hívnunk, mert valószínűleg szerkezeti hibával állunk szemben, vagy éppen valami idegen tárgyra, amire csak csatornakamerázás deríthet fényt.

Pörög a vízóra. Családi házak esetében ez is igen gyakori probléma. Viszont, minden télen, és tavasszal, mikor a csapokat leellenőrizzük, megfigyelhetjük, hogy pörög-e a vízóránk. Ezzel a praktikával sokat megspórolhatunk, magunknak. Ha a fagycsappal van probléma, akkor a cserét jelent, ami mindig földmunkával jár.

Vízszivárgás a falból. Talán legkellemetlenebb, és rosszabb esetben a legtöbb problémával járó hiba. Itt is a vízórán figyelhetjük meg a szivárgást, ami ha kisebb, akár több órába is beletelhet. Ebben az esetben sajnos legtöbbször bontásra kerül a sor.

Mikor hívjunk szakembert?

Bizonyos esetekbe, ha egy kicsit hozzáértőbbek vagyunk, csapcserét, akár mi is megoldhatunk. De komolyabb műveletekhez mindenképp szakember segítsége ajánlott. Ilyen esetekben beszélünk pl.: a mosdó, mosogató, WC, beszereléséről. Ha mindezt szakember végzi, jóval hosszabb üzemidőt biztosítanak számunkra. Viszont, ha mégsem, akkor a későbbiekben problémák merülhetnek fel, és ez által, a probléma is később derül ki. Ez akár fal bontással, vagy padló feltöréssel is végződhet, ami komolyabb beavatkozást igényelhet. Ezért fontos nagyon egy szakképzett vízszerelő felkeresése.

Csőtörések bemérése, elhárítása

A csőtörések bemérése többféleképpen történhet. Az egyik ilyen módszer az elektroakusztikus hibahely kereső. Ennek a hibakeresőnek a módszere, hogy a csőtörés által keltett zajt kiszűri. Tehát a csőből kiszivárgó vagy ömlő víz hanghullámokat kelt, így határolja be a hiba, pontos helyét. Manapság ez a legkorszerűbb technika a hibák bemérésére.

A következő ilyen módszer a korrelációs vizsgálat. Legtöbb esetben nem mi építettük házunkat, vagy ha mégis akkor az idő múltával elfeledkezünk a falban vagy éppen földben futó vezetékrendszerekről. A korrelációs vizsgálat segítségével, két adott pont közötti hibalehetőségeket fedhetünk fel.

Ezzel szemben a jelzőgázos vizsgálattal, könnyen bemérhetővé válik a vízszivárgás a vízvezetékek nyomvonalának ismerete nélkül is. Kiváló segítséget nyújthat a padlófűtéses rendszereknél vagy éppen akkor mikor az akusztikus hibakeresés nem adta meg a hiba, pontos helyét.

Az utolsó ilyen módszer a nyomvonal keresés. Ez a készülék képes pontosan meghatározni a gáz, víz, és elektromos vezetékek nyomvonalát. Kiegészítésképpen, a hatékonyság növelése céljából kamerás csővizsgálattal szokták kiegészíteni. Azért fontos a nyomvonalak feltérképezése, akár egy építkezés előtt, mert rengeteg veszélyes helyzettől és anyagi kártól mentesíthet.

Mi a teendő, ha el szeretnénk hárítani a bajt? Az első legfontosabb lépés egy csőtörés vagy csőrepedést, észlelünk, hogy áramtalanítunk, és ha lehetőségünk van rá, akkor elzárjuk a főcsapot. Ez azért fontos, hogy a balesetet elkerüljük, utóbbi esetben pedig az anyagi kárt csökkentsük. Ezután következik a szakember hívása. A csőtörés javítása általában kétféle módszer lehet: Az egyik, amikor kizárólag ott hárítják el a problémát, ahol a víz folyik. Tehát a cső többi része a régi marad. A másik megoldás, amikor a teljes szakaszt kicserélik. Ez tekinthető a lelkiismeretesebb megoldásnak, ami tartósabb és jobb megoldás.