Mosogatógép hibák - hogyan előzhetők meg

A mosogatógép egy család életében nagyon nagy segítség tud lenni. Nemcsak időt spórolunk vele, hanem pénzt is, hiszen kevesebb vizet fogyasztunk vele, mintha kézzel mosogatnánk. Előfordul időnként, hogy valamiért meghibásodik, és amikor ismét más mosogatási formát kell alkalmazni, akkor döbben csak rá az ember igazából, hogy mennyire kényelmes is volt idáig ez a fajta tevékenység.

A mosogatógépeket típus és méret alapján különböztetjük meg. Vannak beépíthető és szabadon álló mosogatógépek. Nehéz eldönteni, hogy a ma kapható mosogatógép fajták közül melyik a legjobb, de nézzünk néhány ismertebb márkát, amiknek igen jó hírük van: Whirlpool, Bosch, Electrolux, Siemens, Aeg, Concept, Indesit.

Persze ezeken kívül számos más mosogatógépek is vannak az üzletekben, amik akár árban talán kedvezőbbek is lehetnek és az igényeinknek meg is felelnek. Érdemes hát alaposan szétnézni.

Gyakori meghibásodások okai

A mosogatógép javítása költséges tud lenni, így a hiba megelőzésével pénz spórolható meg. Lássuk hát milyen gyakori meghibásodások szoktak előfordulni és mikre érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a hibákat használat közben.

Az egyik leggyakoribb hiba, ha nem is indul el a mosogatógép. Ennek talán csak annyi lehet az oka, hogy vagy nem csatlakozik rendesen a gép az elektromos hálózatba, vagy a vizet elzártuk.

Előfordulhat, hogy eltömődik a vízbevezetésnél található szűrő is. Ezt egyszerűen tudjuk kezelni, hiszen csak a szitát kell megtisztítani a szennyeződéstől.

Sokszor megesik, hogy túl sok hab képződik a gépben használat közben. Ilyenkor vagy kevesebb mosogatószert használjunk, vagy talán az öblítő részébe is mosogatószer került és ez váltja ki.

Ha víz marad a gépben miután már befejezte a program a tisztítást, akkor valószínű, hogy a vízelvezető vagy a szűrők tömődtek el.

Amennyiben ételmaradékot illetve foltos hatást fedezünk fel a már elmosott edényeket az annak a hibája lehet, hogy vagy a sziták vagy pedig a forgókar van eltömődve.

Megtörténhet, hogy mosogatás közben a gép fura hangot ad ki, ez lehet annak a hibája, hogy a forgókar beleütközik valamelyik edénybe. Ezért érdemes mindig helyesen belepakolni.

Ha a gép alkatrészeivel van baj, akkor általában nem is működik a gép. Ilyenkor érdemes már valóban szakembert hívni.

Amikor úgy ítéljük meg, hogy már mindent átnéztünk a gépen, amit csak lehetett és alaposan ki is tisztítottuk a szűrőket, de mégsem akar mosogatni, akkor forduljunk egy szak szervizhez. Számos cég áll a rendelkezésünkre, akik közül lehet választani, ha baj van. Sokszor fordul elő azonban az is, amikor azt tanácsolja a szakember, hogy jobban járunk ha veszünk egy újat, hiszen olcsóbban kijövünk.

Ajánlatos mindig megfelelően belepakolni a gépbe, hogy mindenhova elérjen a víz, ezáltal biztosabb az alapos tisztítás. Fontos továbbá az is, hogy megfelelő mosogatószert alkalmazzunk. Nem mindig a legolcsóbb a legjobb ebben az esetben. Ne felejtsünk el mindig öblítőt is és sót is használni a géphez, mert ezzel a készülékünket is megvédjük az esetleges vízkövektől, valamint hatékonyabb a mosogatás is. Ha betartjuk ezeket kevesebb az esélye, hogy hamar meghibásodik, persze semmi sem biztos.