Kamerás csővizsgálat - mit kell tuni róla

vizsgálat kamerával

A dugulás, legyen szó konyhai, vagy fürdőszobai változatáról, csak gondot okoz a háziasszonynak. Nem lehet mosni, mosogatni, vagy csak a hajmosást kell napokkal eltolni, mert a víz egyszerűen nem akar lemenni. Ilyenkor mindig a házi praktikákhoz, vegyszerekhez folyamodik elsőként az ember, mert senki nem szeret költekezni, vagy segítséget hívni, de igazából ezzel még nagyobb kárt is okozhat a hozzá nem értő vízvezeték szerelő.

Arról már esett szó, hogy kisebb dugulás esetén megoldható a duguláselhárítás házilag, nagy dugulás esetén azonban érdemes rögtön duguláselhárítót hívni, aki a megfelelő, nagy ipari eszközökkel könnyedén megszűntetheti a problémánkat. Némely esetben azonban ez sem bizonyul elégnek, és a szakember trükkösebb megoldáshoz kénytelen folyamodni. Ekkor jöhet szóba a kamerás csatornavizsgálat. A csatornavizsgáló kamerák elején fehérfényű világítás található, amivel könnyedén megtalálható a probléma forrása. A méterszámláló pedig abban segít, hogy lokalizálni is tudják azt a csatornarendszerben.

A száloptikás csatornavizsgáló kamerákból a legkisebbek is minimum 15 méter mélyre képesek lehatolni, hogy megvizsgálhassák a csövek állapotát, vagy éppen a dugulás helyét. A kamera által készített felvételek bizonyítékként is elkönyvelhetők, ha a dugulás önhibán kívül jön létre, hiszen a kijelzőkön látható a dátum is. Ez az információ jól jöhet majd, amikor be kell bizonyítani a biztosítónak, hogy bizony jogos a kárigény.

A száloptikás kameráknak hosszabb változata is van, ha esetleg nem otthonában, hanem cégének csöveiben keletkezett a dugulás, ahol a csatornák mérete és hosszúsága eltérő lehet, sok esetben nagyobb, mint egy átlagos lakás, vagy családi ház esetében. Nemcsak dugulás, de repedések felfedezésére is alkalmas eszköz az önjáró csatornavizsgáló kamera nagyobb átmérőjű csővezetékekben használható. Lényegében egy távirányítású autót kell elképzelni, amelyen nagyobb fehér fényű lámpák teszik lehetővé a tiszta kép elérését, és egy forgatható fejű kamera biztosítja, hogy a repedés, vagy a dugulás helyét egyszerűen és hatékonyan fedezhessék fel. Legyen szó tehát konyhai kellemetlenségről, vagy ipari csőhálózat felmérésről, a kamerás csatornavizsgálat praktikus és hatékony megoldást nyújthat a problémájára.